Urzadzenie do pakowania w folie termokurczliwa

Próżniowe pakowanie żywności jest najatrakcyjniejszym sposobem na ubezpieczenie jej przed zepsuciem. Z ostatniej techniki korzystają, zarówno, producenci, kiedy i gospodarstwa domowe. Można poznać akcesorium do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają produkty w worku foliowym, bądź w pojemniku do tego danym. Urządzenia te powodują zgrzewy na krawędzi worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, potrafią stanowić często dłużej przechowywane, zachowując przy tym doskonałą wilgotność, konsystencję, gust oraz zapach, i razem są zabezpieczone przed przedostaniem się do pomieszczenia opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na technologia działania, można wyodrębnić dwa rodzaje pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to narzędzie, w jakiego wnętrzu przenosi się worek razem z materiałem. Jej pełną wartością jest regulowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu wydobywa się powtarzalność procesu pakowania, również możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co jest ważne przy pakowaniu delikatnych produktów. Wartością istnieje oraz możliwość skorzystania w procesie produkcji, znacznie popularnych worków typu PA/PE, co dobrze redukuje koszty. Pakowarki komorowe, mogą posiadać następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na zbycie stanowi wyjątkowy wybór pakowarek komorowych, co idzie na jej dobrzy dobór, zależny od ilości pakowanych produktów, ich charakterów, oraz wielkości. Poświęcone są, przede wszystkim, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z zamontowanym w produktem, uważa się na zewnątrz, oraz do zabiegu, na listwę zgrzewającą, składa się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania używa się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe pozwalają na pakowanie produktów o niestandardowych kształtach, np. bardzo duża kiełbasa. Zaletą istnieje więcej znacznie niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, i wadą niższa wydajność oraz ogromniejsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Poświęcone są głównie dla małej gastronomii i gospodarstw domowych.