Produkcja czekolady firmy

http://xzs.pl/707-posnet-thermal-xlZobacz naszą stronę www

Czekolada jest pewnym z najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, zaleca się ją w wielu możliwościach. W nieomal każdym sklepie można uzyskać wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Popularna jest dodatkowo czekolada mleczna jak również mocna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym stanem jej wytwarzania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której uwalnia się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, oraz w końca tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w współzależności od tego który wyrób wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona dalej w ciągu automatycznym. Po pokonaniu tych procesów tworzy ona rolę sypką, którą zwie się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do realizacji czekolady wskazane jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się również na ciepło jak również na mokro. Proces konszowania na gorąco jest ważnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji odbywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i jedyny połysk.